Погода

Курс валют

Проект ««Сприяння побудові національної комунікаційної стратегії та впровадження комунікаційних інтервенцій з метою зміни поведінки з питань репродуктивного здоров’я, здоров’я матері та дитини (РЗЗМД)»

Проект виконується Благодійним Фондом Інтелектуальна перспектива за участі експертів Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАНУ за фінансвої підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ)   

Термін реалізації: вересень 2014 – червень 2015


Метою проекту є покращення обізнаності й практик комунікації з питань РЗЗМД серед населення репродуктивного віку, батьків і опікунів дітей до 3 років. 

Комунікації щодо зміцнення здоров'я та пропаганди здоров'я, визнаються як найважливіший елемент будь-якої успішної соціальної програми з питань охорони здоров'я. Комунікація щодо зміцнення здоров'я та пропаганди здоров'я може привести до змін як у поведінці індивідуума, так і суспільства загалом. Стійкі зміни в загальній поведінці по відношенню до охорони здоров'я можуть відбуватися тільки в сприятливому середовищі, включаючи компоненти, що стосуються можливостей, медичних послуг, технологій та змін норм і політики.

Соціально-культурні чинники, індивідуальне і суспільне сприйняття та практики відіграють важливу роль у сфері РЗЗМД. Проведені дослідження надають актуальні приклади поведінки; сподівання; соціальні концепції для певних видів практик; інформаційні та комунікаційні канали; потенційні мотиви та інші аспекти, необхідні для планування змін поведінки.

Проект реалізується в 4 областях України: Івано-Франківська, Житомирська, Львівська та Одеська.

Цілі проекту:

F      Зміцнити можливості менеджерів охорони здоров'я на національному рівні та у чотирьох регіонах проекту з питань стратегічних комунікацій по темі РЗЗМД.

F      Залучити національну групу з питань охорони здоров'я та регіональні команди до розробки та імплементації інтервенцій щодо зміни поведінки населення щодо питань РЗЗМД.

F      Розвивати можливості неурядових організацій щодо питань стратегічних і поведінкових змін комунікацій у чотирьох регіонах проекту.

На сьогодні в рамках проекту проведено наступну діяльність:

1.  Створено національну та регіональну робочу групу з медичної комунікації.

2.  Проведено ряд робочих сесій з питань стратегічної комунікації щодо РЗЗМД із залученням регіональних та національних експертів.

3.  Розпочато роботу над розробкою національної комунікаційної стратегії з питань РЗЗМД.

4.  Проведено дослідження за методологією KAPB щодо питань РЗЗМС у 2 нових пілотних регіонах проекту з метою визначення ключових показників серед громадськості та безпосередньо серед батьків, їхнього стилю життя, сподівань та практик, а також визначення джерел отримання інформації цільовою аудиторію.

5.  Проведено 10 фокус-групових інтерв’ю з метою оцінки інформаційних матеріалів з питань РЗЗМД.

6. Проведено відкритий конкурс на підтримку реалізації регіональних кампаній серед місцевих громадських організацій в Івано-Франківській та Житомирській області.