Погода

Курс валют

Ресурсний центр ГУРТ

Проект «Перешкоди та можливості щодо сприяння свободі об'єднань та визнанню права на колективні переговори та створення життєздатного та скоординованого механізму для трипартизму та соціального діалогу на всіх рівнях в Україні»

Виконано на замовлення Міжнародної Організації Праці за фінансової підтримки уряду Нідерландів в партнерстві з Центром соціальних експертиз ІС НАНУ.

Терміни реалізації: серпень 2009р. - Травень 2010р.

Мета дослідження: виявлення перешкод та визначення можливостей для повного забезпечення свободи об'єднань  та ведення колективних переговорів в Україні.

Основні завдання:

  • оцінка результативності колективних переговорів, договірного регулювання і соціального діалогу на регіональному рівні;
  • визначення відповідності практики визначення представництва сторін соціального діалогу у тристоронніх органах на регіональному рівні принципам демократії та рівноправності в Україні;
  • визначення проблем і перешкод на шляху дотримання положень Конвенції № 87 і № 98 щодо свободи асоціацій і права ведення колективних переговорів;
  • визначення проблем і перешкод розвитку соціального діалогу на регіональному рівні;
  • розроблення рекомендацій для реформування законодавства і норм, інституціоналізації соціального діалогу на регіональному рівні.

Результати досідження:

На регіональному рівні було опитано за анкетою 180 осіб – експертів, представників трьох сторін обласних тристоронніх рад і тих, хто не входить в тристоронню обласну раду. Цих експертів можна поділити на такі категорії:

        представники державних органів ( 48 експертів);

        представників профспілок (ФПУ, ВОСТ, інші всеукраїнські профспілки та профоб’єднання) - (35 експертів);

        представники від асоціації підприємців та організацій роботодавців України (23 експерти);

        не представляють ніяку сторону в обласній тристоронній раді (66 експертів).

На національному рівні було опитано 51 особа – експерти, представники трьох сторін Національної тристоронньої соціально-економічної ради і ті, хто не входить в тристоронню раду. Цих експертів можна поділити на такі категорії:

-   представники державних органів ( 6 експертів);

-   представників профспілок (ФПУ, ВОСТ, інші всеукраїнські профспілки та профоб’єднання) - (24 експерти);

-   представники від асоціації підприємців та організацій роботодавців України (18 експертів);

-   не представляють ніяку сторону в Національній тристоронній раді (3 експерта).

Учасники, які брали участь у цьому дослідженні є компетентними з проблем представництва інтересів найманих працівників та роботодавців у веденні колективних переговорів, консультацій тощо.

Специфіка даного опитування (експертне) зумовлює використання не кількісного, а якісного аналізу даних. Але для того, щоб більш наглядно показати структуру розподілів відповідей експертів в оцінці різних проблем, дослідники умовно користуються відсотковими величинами.

Результати проведеного дослідження дозволили визначити основні особливості розвитку соціального діалогу в Україні.