Погода

Курс валют

Ресурсний центр ГУРТ

Вивчення результатів діяльності Чорнобильської Програми відродження та розвитку ООН

Виконано на замовлення Чорнобильської Програми ООН в партнерстві з Центром соціальних експертиз ІС НАНУ.

Термін реалізації: березень 2006 – вересень 2007

Науковий керівник Саєнко Юрій Іванович 

Менеджер проекту – Ходорівська Наталія Вікторівна

Мета: Узагальнення результатів діяльності ЧПВР у сприянні розвитку громад в поселеннях 5 районів (Ріпкинський, Бородянський, Коростенський,Овруцький, Лугинський). 

Результати: 

1) Теоретичний та емпіричний аналіз концептуальних підходів до оцінки життєдіяльності груп та поселенських громад. 

2) Розроблено критерії оцінювання роботи громад в поселеннях для порівняльного аналізу життєдіяльності тих поселень, де працюють громади, та тих, де громад немає. 

3) Організований та проведений тренінг-семінар для підготовки інтерв’юерів для роботи на польовому етапі в районах. 

4)  Виконане емпіричне дослідження оцінок умов життя та соціально-психологічного стану населення п’яти районів дослідження (тих, де за сприяння ЧПВР створені та діють громади) -1000 респондентів. 

5) Виконаний порівняльний аналіз емпіричних даних з згідно із розробленими для порівняння критеріями: «оптимізм-песимізм», «сприятливість-несприятливість середовища для зростання свідомої, освіченої молоді», «задоволеність-незадоволеність умовами життя та життєво важливими факторами», «активність-пасивність» суб’єктів, «інтегрованість-дезінтегрованість» соціального середовища.  Зроблено такі порівняння: крос-районний зріз даних; оцінки мешканців населених пунктів та тих, хто працює в громадах; тих населених пунктів, де є громади, і тих, де їх немає . Висновки дослідження засвідчують ефективність діяльності громад.

За результатами проекту видана монографія.